2020-11-06 07:54:58• hírek • Bede Emőke

Jön az éjszakai kijárási tilalom és mindenhol kötelező lesz a maszkviselet

Amint arról csütörtök este beszámoltunk, a Ludovic Orban vezette kormány és Klaus Iohannis államfő is egyetért abban, hogy határozottabb intézkedésekre van szükség a koronavírus-járvány terjedésének fékezése érdekében. Péntek reggelre pedig el is készült az a határozattervezet, mely ha megkapja a kabinet jóváhagyását is, akkor már hétfőtől életbe lépnek a szigorítások. Mutatjuk részletesen, melyek ezek.

 

A szerkesztőségünknek is továbbított dokumentum szerint a rendelet hatályba lépését követően egész Románia területén – függetlenül a fertőzöttségi rátától – kötelező lesz a szájmaszk helyes, tehát orrot és szájat takaró viselete, mely alól csak az 5 évnél fiatalabb gyermekek képeznek kivételt. A tömegközlekedési eszközökön történő tumultus elkerülése érdekében azt ajánlják minden közintézménynek és vállalatnak, hogy térjenek át az otthoni munkavégzésre, ott pedig, ahol erre nincs lehetőség, igyekezzenek két váltást kialakítani, melyeknek legkevesebb két órás különbséggel jár le a munkaideje. Ami pedig a gyerekeket illeti, minden tanintézménynek online oktatásra kell áttérnie.


A határozat értelmében 23 óra és hajnali 5 között éjszakai kijárási tilalom lép majd életbe, melyet csak nyomós indokkal lehet megszegni. A dokumentum természetesen azt is pontosan leszögezi, hogy mely esetek számítanak ilyen nyomós oknak. Ide tartozik például a munkavégzés, a halaszthatatlan egészségügyi ellátás vagy gyógyszervásárlás céljából történő utazás, de akkor is el lehet hagyni a lakást, ha a polgár érvényes menetjeggyel vagy másfajta bizonylattal igazolja, hogy az említett idősávban indul a repülőgépe, vonata, autóbusza, stb. mellyel más településre kell eljutnia. Végül, de nem utolsósorban ide tartoznak azok az esetek is, amikor egy gyermeket kell gondozni vagy elkísérni valahova, esetleg egy idős vagy mozgáskorlátozott személynek van szüksége segítségre, és evidens módon a családon belüli haláleset is mentesít e szigorítás alól.


Mindazok, akik ezen esetek valamelyike miatt el szeretnék hagyni otthonukat, egy saját felelősségre kitöltött nyilatkozattal vagy a munkáltató által kiállított igazolással induljanak el, hiszen a hatóság ezt bármikor számon kérheti.


Betiltják továbbá a különféle, zárt vagy nyílt térben szervezett társas összejöveteleket, ünnepségeket, bulikat, illetve be kell zárniuk azoknak a fedett térben kialakított piacoknak és vásároknak is. Azok, amelyek nyílt térben zajlanak, a továbbiakban is üzemelhetnek, természetesen a hatályos óvintézkedések betartásával.


Az üzletek vagy egyéb szolgáltatásokat nyújtó cégek hajnali 5 és este 21 óra között tarthatnak nyitva, de a benzinkutak, gyógyszertárak és a házhoz szállítással dolgozó boltok és szolgáltatások a megadott idősávon túl is üzemelhetnek.


A fentebb ismertetett szigorítások hétfőtől számítva 30 napig maradnak érvényben, majd ezt követően a járványhelyzet függvényében döntenek arról, hogy meghosszabbítják, eltörlik vagy módosítják-e ezeket – derül ki a dokumentumból.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: